Κύκλος Διαδραστικών Μαθημάτων ΕΕΟΟΓΕΚ 2014-2015

Κύκλος Διαδραστικών Μαθημάτων ΕΕΟΟΓΕΚ 2014-2015

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Με χαρά σας προσκαλούμε στην 3η Ενότητα των Διαδραστικών Μαθημάτων της ΕΕΟΟΓΕΚ  για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.
Η θεματολογία των μαθημάτων επικεντρώνεται στον καρκίνο του ουροποιογεννητικού συστήματος  που αποτελεί βασική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας τόσο παγκοσμίως όσο και εγχώρια και πλήττει ιδιαίτερα τον ανδρικό πληθυσμό.
Η τελευταία δεκαετία έχει χαρακτηρισθεί από σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των κακοήθων νεοπλασμάτων του ουροποιητικού, ενώ η κλινική και η βασική έρευνα στον τομέα αυτό έχουν παρουσιάσει σημαντική εξέλιξη προς όφελος των ασθενών που πάσχουν από τέτοιου είδους νεοπλάσματα. Οι εξελίξεις  αυτές κατέδειξαν με σαφήνεια ότι προκειμένου η πρόοδος που επετεύχθη να μεταφραστεί σε βελτίωση της αντιμετώπισης των ασθενών με τέτοια νοσήματα, απαιτείται η στενότερη συνεργασία των ειδικών που εμπλέκονται στο χειρισμό των ασθενών αυτών (ουρολόγοι, παθολόγοι-ογκολόγοι και ακτινοθεραπευτές).  Προκειμένου, λοιπόν, να ενισχυθεί η συνεργασία αυτή αλλά και να υπάρχει ενημέρωση για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο τομέα αυτό, θεωρούμε ότι είναι σημαντική η προσέγγιση και των νεότερων συναδέλφων μέσα από ένα κύκλο διαδραστικών μαθημάτων σε θέματα ουρογεννητικού καρκίνου.
Τα μαθήματα αυτά περιλαμβάνουν θέματα αιχμής σχετικά με την διάγνωση και την  θεραπεία με έμφαση σε πεδία όπου η καθημερινή πρακτική ενδεχόμενα αποκλίνει από τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες. Η συζήτηση βασίζεται πάνω σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία παρουσιάζονται από νέους συναδέλφους και στη συνέχεια πραγματοποιείται διεξοδική συζήτηση και ανάλυση από προσκεκλημένους σχολιαστές με αναγνωρισμένη δραστηριότητα στο υπό συζήτηση θέμα. Η οργάνωση διαδραστικών μαθημάτων αποτελεί ιδανική πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεργασίας των ειδικών και τη διάδοση όλων των πρόσφατων εξελίξεων στους νέους συναδέλφους έτσι ώστε να βελτιωθεί η αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από τέτοια νεοπλάσματα.
Η πρωτοβουλία αυτή προκύπτει από τη συνεργασία της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας Ουρο-Γεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ) με την Ομάδα Νέων Ελλήνων  Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας  (ΕΟΠΕ). Συμμετέχουν ως συντονιστές, ομιλητές και σχολιαστές διακεκριμένοι Ογκολόγοι , Ουρολόγοι και Ακτινοθεραπευτές με ιδιαίτερη εμπειρία και δραστηριότητα στον Ουρο-γεννητικό Καρκίνο. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει μαζική και δυναμική συμμετοχή των νέων συναδέλφων μας, σε μια διαδικασία που θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην δική τους συμμετοχή. Ελπίζουμε έτσι να δημιουργηθεί μια ευχάριστη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και μετάδοσης της γνώσης στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για την Ιατρική  και την κοινωνία γενικότερα.
Το πρώτο μάθημα με θέμα «Καρκίνος Όρχεος» έγινε τον περασμένο Νοέμβριο ενώ τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη ενότητα με θέμα τον «Καρκίνο Ουροθηλίου ». Τόσο η ανταπόκριση όσο και η αξιολόγηση από τους νέους συναδέλφους που το  παρακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής αυτής προσπάθειας. Το 3ο Μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015  με θέμα «Καρκίνος Νεφρού ». Στο Μάθημα αυτό έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον Καθηγητή Ουρολογίας του Παν. Αθηνών κ. Διονύσιο Μητρόπουλο, ο οποίος θα δώσει state-of-the-art διάλεξη με θέμα: «Ο ρόλος του Ουρολόγου στον μεταστατικό καρκίνο νεφρού».
Στα πλαίσια της ενίσχυσης της συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων,  η  ΕΕΟΟΓΕΚ θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής σε 5 νέους συναδέλφους που εργάζονται σε Νοσοκομεία  εκτός Αθηνών . Για την επιλογή των συναδέλφων αυτών, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και οι επιπλέον αιτήσεις θα ληφθούν υπόψιν για την κάλυψη των υποψηφίων  στις επόμενες ενότητες.
Παρακαλούμε όπως στείλετε συμπληρωμένη την Aίτηση συμμετοχής στα Μαθήματα  που βρίσκεται στο πεδίο:Πως μπορώ να συμμετάσχω στις δραστηριότητες της ΕΕΟΟΓΕΚ
Συντονιστική-Επιστημονική Επιτροπή :
Αθανάσιος Δελλής , Νικόλαος Τσουκαλάς , Ευάγγελος Βούλγαρης  , Κωνσταντίνος Κουτσούκος .

 

EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17:00 -18:00
Χειρουργική θεραπεία ασθενούς μεταστατικό  καρκίνο νεφρού
Παναγιώτης Μήτσος: Ειδικευόμενος   Ουρολογίας,  Α’ Πανεπιστημιακή  Ουρολογική Κλινική ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο
18:00 –18:30                
State-of-the-art lecture
«Ο ρόλος του Ουρολόγου στον μεταστατικό καρκίνο νεφρού»
Διονύσιος Μητρόπουλος : Καθηγητής Ουρολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ,  Α’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική                               Κλινική, ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο.
18:30-18:45
Δ Ι Α Λ Ε Ι Μ Μ Α

18:45-20:00

Συστηματική θεραπεία ασθενούς με μεταστατικό καρκίνο νεφρού

Μαρία Λύκκα: Ειδικευόμενη Παθολογικής Ογκολογίας , Θεραπευτική Κλινική ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Σ Υ Ν Τ Ο Ν Ι Σ Τ Ε Σ  :
Αριστοτέλης Μπάμιας : Παθολόγος- Ογκολόγος , Αναπληρωτής Καθηγητής Θεραπευτικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ ,  Θεραπευτική Κλινική, ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Αθανάσιος Δελλής :      Επίκουρος Καθηγητής Ουρολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ , Β’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική, ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ Νοσοκομείο
Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Ε Σ
Κωνσταντίνος Στραβοδήμος  : Αναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ ,
                                             Α’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο
ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ : Θα ανακοινωθεί